FRUKTOS vs GLUKOS

 

Glukos (glykos, druvsocker, dextros) är en enkel sockerart. Glukos är en av de viktigaste kolhydraterna och används som energikälla av djur och växter. Glukos är den i särklass vanligaste monosackariden i allt liv. Glukos eller druvsocker är en enkel sockerart med samma energivärde som vanlig socker. Den finns i fri form i många livsmedel, ingår i de vanligaste disackariderna och bygger upp stärkelse och cellulosa. Glukos finns i frukt, bär och grönsaker.

 

Fruktos, i dagligt tal fruktsocker, är en energirik enkel sockerart. Fruktsocker skall inte förväxlas med det som i vardagligt tal kallas druvsocker (glukos). Även om fruktos kallas för fruktsocker, finns sällan stora mängder fruktos i frukt. På ett halvt kilo frukt, får man bara i sig några tiotal gram fruktos (vilket kan jämföras med ca 5 normalstora godisbitar för samma mängd fruktos). Honung däremot, innehåller cirka 40% fruktos, detta till skillnad från majssirap som nästan helt saknar fruktos. Majssirap används ofta i USA där det processats med enzymer för att omvandla glukosen till 40% – 90% fruktos, vilket därför skapat en del debatt, då majssirap i sig egentligen är den sockertyp som innehåller minst av den farligare fruktosen. Den vanligaste källan till fruktos är sackaros (vanligt socker), som innehåller ungefär lika stora delar fruktos som glukos.

 

Glukos kan tas upp av musklerna och andra vävnader. Fruktos kan bara tas upp av levern. Glukos kan lagras i levern i något, som skulle kunna kalla polyglukos, men som heter glykogen. Fruktos kan på motsvarande sätt inte lagras som polyfruktos. I stället omvandlas fruktos till glukos i levern och går dels ut i blodet som blodsocker, men lagras också som glykogen i musker och levern (Av kroppens glykogen finns ungefär 100 g i levern och 400 g i musklerna). En del fruktos omvandlas till fettsyror och vidare till VLDL i levern och förs ut i blodet som en viktig energikälla. Fruktos kan vid överdriven konsumtion öka risken för fettlever, men övervikt och alkohol är de vanligaste orsakerna till fettlever. Fruktos stänger även av kroppens mättnadssignal. Fruktosemi betyder ökad mängd fruktos i blodet. Fruktosemi kan uppstå vid överkonsumtion och på grund av rubbningar i lever av ämnesomsättning där brist på enzymen fruktokinas är anledningen. Fruktos används som sötningsmedel, bland annat tillsammans med glukos i isoglukos. Isoglukos är det som i USA kallas HFCS ”high-fructose corn syrup” där man processat majs i flera steg, för att slutligen omvandla glykosen till större delen fruktos. Vilket har blivit vanligt som ersättning för ”vanligt socker” sackaros på grund av de höga importtullarna på socker i USA. Socker och alkohol bryts ner på samma sätt i levern, skillnaden är att alkohol oftast innehåller betydligt mindre mängde socker än alkohol – man hade alltså lika gärna kunnat köpa en flaska Baileys och lägga i påskägget till barnen som man kan köpa godis, båda lär lika skadliga för levern! Och det finns ingen som skulle få för sig att ge sitt barn alkohol, men det tänker aldrig två gånger på att ge dom godis!

Bild

 

Sackaros (rörsocker och betsocker) är en sockerart som utvinns från sockerrör och sockerbetor. Det är den sockerart som bland annat finns i strösocker, bitsocker och florsocker. Ren sackaros brukar kallas för tomma kalorier/kolhydrater, då det bidrar med energi men saknar övrigt näringsinnehåll såsom vitaminer och mineraler. Tillfredsställer man en stor del av energibehovet med exempelvis karameller och andra sötsaker kan man, trots att man får tillräckligt med energi, gå miste om andra viktiga näringsämnen. Många sockerrika livsmedel, t.ex. bakverk och choklad, innehåller dessutom mycket fett som även det ger extra energi. Honung består till fyra femtedelar av socker och innehåller obetydliga mängder andra näringsämnen som vitaminer och mineralämnen. Farinsocker, sirap och råsocker är i stort jämförbara med vitt socker.

 

Laktos, mjölksocker, är en kolhydrat som består av glukos och galaktos och finns i däggdjursmjölk. Laktos utvinns ur mjölk, främst skummjölk, genom att man fäller ut kassein med hjälp av ostlöpe eller syra är den sockerart som innehåller minst socker.

 

Maltos, även kallat maltsocker, är en lätt förjäsbar sockerkedja, som förekommer i malt. Maltsocker är en sammansatt sockerart. I människans matspjälkningskanal spjälkas maltos till monosackariden glukos. Maltos förekommer sparsamt i våra livsmedel men finns i malt som används vid bryggning av öl.

 

Ett lästips, följande livsmedel innehåller sackaros:

http://matkalkyl.se/naringsamnen14.php

Ett bra film tips som förklarar detta bätter än jag:

http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&list=PL4FD135EA45DEEBB6&index=33

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s