”OM ETT FÖRHÅLLANDE MÅSTE VARA HEMLIGT SÅ BORDE DU INTE VARA EN DEL AV DET”

 

Läste ett blogg inlägg om 40 sätt att överlista Jante. Ett av citaten etsade sig fast på hornhinnan – ”Om ett förhållande måste vara hemligt så borde du inte vara en del av det”. Nu är jag inte i ett hemligt förhållande med en fysiskperson, utan jag har ett hemligt förhållande med socker.

Jag känner en sådan otrolig skam att erkänna för folk att jag är sockerberoende, till och med nu när jag försöker sluta med socker säger jag bara att jag är på en ”specialdiet” som anledning till att jag undviker sötsaker och har matlåda med mig på jobb. Jag förstår verkligen inte varför jag har så svårt att erkänna för folk mitt beroende – jag hade inge problem att erkänna att jag var beroende av nikotin och att jag försökte sluta röka! Varför är ett beroende mer skamligt än ett annat?

Jag vill gärna skylla på samhällets okunskap om ämnet. I USA är ”sugar addiction” en erkänd folksjukdom, de har haft specialistläkare inom området sedan 80-talet, det är bara de senaste åren som folk har börjat se sambandet mellan beroende och socker i Sverige och vi har endast en handfull samling specialistläkare inom området. En sockerberoende i Sverige är inte sedd som en ”addict” utan som en person med svag karaktär! Jag vill gärna inte se mig som en person med svag karaktär, jag har oturen att var för med en ”beroendepersonlighet”. Vet egentligen inte vilket som låter värst dålig karaktär eller beroendepersonlighet!? Jag vet med mig att jag borde berätta för folk, men vem hade tagit mig på allvar? Det är inte många i min umgängeskräts som tar det här med kost och hälsa på allvar och oftast när jag berättar ett nytt rön, skakar folk bara på huvudet och undrar hur jag pallar bry mig.

För stunder nöjer jag mig med att dela med mig av mina tankar och mitt beroende här. Det är ju ett steg i rätt riktning att erkänna det för sig själv – jag är i ett ohälsosamt förhållande dags att göra slut med sockret!!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s